maanantai 20. elokuuta 2012

Hinnoittelusta

Ompelijakollegani Milla kirjoitti blogissaan erittäin hyvän ja valaisevan tekstin aiheesta, joka askarruttaa kovin usein niin kotimaisen käsityön ostajaa... kuin itse tekijääkin. 

Käykäähän kurkkaamassa  täällä  <Klik! 

Millalla on myös todella kauniita töitä, eli kannattaa ehdottomasti tutustua sivustoon muutenkin. :)

Itse harvoin lasken tarkkaa yhteen ompelukseen/kuvaan kuluvaa aikaa. 
Olen kyllä monesti yrittänyt, mutta se on melko hankalaa. Yleensä teen useampaa erilaista työtä lomittain ja välillä ehdin koneelle vain pieniksi pätkiksi kerrallaan, kunnes joku taas keskeyttää työni.

Tämän oman lapseni paidan kuitenkin puolivahingossa "kellotin" viime kesänä. 
Nousin kuudelta aamulla tekemään, ja puoli kymmeneltä kun lapset alkoivat kaivata aamupalaa, työ oli viimeistelyä vaille valmis. 
Aikaa kului siis reilut 3,5 tuntia leikkaamiseen ja itse ompeluun. 
(Myyntiin ompelemissani vaatteissa aikaa menee paljon myös mm. tilausten käsittelyyn, pakkaamiseen, kaavojen muokkaamiseen ym.. ja usein teen työt myös hieman tarkemmin kuin omille muksuille, eli lisätään tuota aikaa vähäsen, sinne täyteen neljään tuntiin.)
Kangas on Metsolan hippikukkafroteeta, joka maksoi aikoinaan noin 25e/metri. Nykyään tuosta kankaasta saa maksaa huomattavasti enemmänkin, jos sattuu jostain löytämään.


Jos lähtisin laskemaan tälle paidalle verollista myyntihintaa, ja tavoitteenani olisi käsityöläiselle kohtuullinen (?), noin kympin käteenjäävä tuntipalkka... saataisiin vaatteen loppusummaksi kaikkine kustannuksineen hurjat 140e. Moni ottaisi mielellään, mutta kuka ostaisi? ;)

Vastaavia amppareita ym. todella työläitä juttuja en ole enää hetkiin tehnyt asiakkaille lainkaan, vaikka niistä on toki kovasti tykätty. 
En myöskään tee applikointeja yleensä ihan noin kalliisiin kankaisiin.

Tässäpä oma, pikainen pohdintani aiheesta.

P.S. Muistakaa arvonta, vielä on muutama päivä aikaa osallistua! :) 

8 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Mäkin linkitin tuon Millan tekstin Pim Pamin sivuille facebookiin. En ole itsekään kellottanut aikaa kaikista, jämyille tehtäviä jossain määrin ja hinta on hurja. Yrittäisin kuitenkin sen 20-30€/tunti tienata ennen veroja. Harvassa tuotteessa onnistuu, mutta pienemmällä ei oikein perhettä valitettavasti elätä. Sulta taisi tuossa puuttua vielä se ns. ajatustyö, jos suunnittelet uniikin tuotteen asiakkaalle sekä kankaiden etsiminen ja ostaminen jne.

Mutta ei mun pitänyt mistään ruveta paasaamaan :D Hyvä kirjoitus! Ja ihmettelen vieläkin näitä kuka ottaa aplikaatiosta 1-2€ tai isotöisellä kuvalla saa hatun alle 20€.

Suvi kirjoitti...

Petra: Oikeassa olet, todella paljon saa tehdä sellaista ns. näkymätöntä työtä myös, ei todellakaan riitä pelkkä ompelu. :)

Jos ajatellaan että olisin lähtenyt vastaavan puseron tekemään ja piirtämään (kaavoineen ja kuvineen ja erityistoiveineen) asiakkaalle aivan alusta asti, mulla olisi mennyt helposti koko 8h työpäivä yhteen vaatekappaleeseen.

Näitä yksityiskohtaisia kuvia aina toivotaan; samoin applikoituja huppareita, haalareita ym. mutta sellaisia en tee ollenkaan kun ei niistä jäisi lainkaan palkkaa.
Joissain töissä kate on isompi ja joissain pienempi, ja joitain on pakko karsia kokonaan pois jos aikoo elää.

Yksi pointti, joka kannattaa asiakkaan muistaa on se, että näillä laadukkaasti valmistetuilla vaatteilla on paitsi pitkä käyttöikä, myös käytettynäkin erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo! ;)

Toivoisin, että ihmiset oppisivat silmien pyörittelyn ja kummastelun sijaan paremmin ymmärtämään, mistä kotimaisen vaatteen hinta koostuu. Ettei niistä hurjia summia käteen ompelijalle jää, vaikka hinta onkin kolme kertaa korkeampi kuin Henkkamaukalla.

Onneksi paljon on ihania ihmisiä ja asiakkaita, jotka arvostavat uniikkia käsityötä. Kiitos! :)

Petra kirjoitti...

Mä olen myös jättänyt nuo haalarit, paidat yms. kuvilla kokonaan pois. Muutama mekko oli ja nekin jää kaikki nyt pois. Samoin ne kuviolliset kankaat joiden hinta on kova, ei kannata tähteä tai sydäntä ihmeempää lähteä tekemään. Samoin kaikki uudet kaavoitukset, vie sen päivän verran, jos ei enemmänkin, kun alusta asti suunnittelee, joten käteen ei jää mitään ja vie aikaa sitten niiltä mistä voi jonkinlaisen katteen saadakin. Tää on vaan julma totuus.

Mutta onneksi on todellakin myös niitä ketkä arvostaa sitä käsityötä eikä narise ja ihmettele hintoja. Tosin ihmettelen niitä välillä itsekin :D Ja kyllähän käsityöläiset yleensä ottaen käyttää todella laadukkaita materiaaleja, joten saa kestävää ja laadukasta ja se jälleenmyyntiarvo on hyvä :)

Nurkassa hurisee kirjoitti...

Kyllä on kaunis applikaatio, täytyy myöntää! Vau!

Suvi kirjoitti...

Välillä on harmittanut se, että kun ompelukoneellakin on todella mahdollista tehdä lähes vaikka mitä, ihan mielikuvituksellisiakin juttuja... pää pursuaa ideoita ja niitä olisi hauska toteuttaa. Mutta kun ei kannata. :/
Täytynee jättää nuo suuritöisimmät "taiteilut" vastedes vain omaksi huviksi, jos joskus harvoin jaksaa vielä vapaa-ajalla ommella. :)

Ja hinnoista vielä, ettei kukaan käsittäisi väärin... en todellakaan tarkoittanut että harmistuisin, jos joku ei kalliin hinnan vuoksi ostakaan. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa, eikä kaikkia tietenkään tämäntyyppiset vaatteet edes kiinnosta.

Itsekin messutapahtumissa tyydyn usein vain ihailemaan ja hypistelemään muiden tuotteita. Ostaisin varmasti enemmän, jos olisin edes hieman varakkaampi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän sitä hintaa saa olla jos vaatteiden laatu on kohdillaan!!

Mieluusti ihmiset maksaisivat laadukkaista vaatteista. Eivät sellaisista, jotka heti saumoista rikki!

Suvi kirjoitti...

Anonyymi: Palautetta saa, ja ehdottomasti pitääkin antaa, jos jokin vaate ei jostain syystä vastaa odotuksia. :)

Nyt en tosiaankaan tiedä mistä ja minkälaisesta vaatteesta on tapauksessasi kyse, mutta virheitä tottakai saattaa sattua joskus ihan meille kaikille, ja uusista materiaaleistakaan ei aina ole 100% varmuutta jos ei ole itse käytössä testannut.
Meillä kotona ovat etenkin nuo velourvaatteet kestäneet hyvinkin vuoden (suht kovan) käytön.

Itse olen kuitenkin aina mielellään korjannut tai muokannut tuotteet asiakkaalle (omalla kustannuksellani) jos on ollut jotain merkittävää huomautettavaa.

Tai vaihtoehtoisesti on saanut vaatteen palauttaa ja olen maksanut ostosumman postituksineen takaisin.

Onneksi näitä tilanteita on nyt usean vuodenkin työnteon jälkeen ollut vain jokunen, ja useimmat myös näistä asiakkaista ovat tilanneet vaatteita korjauksen jälkeen ihan säännöllisesti uudestaan. :)

Tällaisissa tapauksissa kannattaa aina ottaa yhteyttä! Kaikki palaute on tervetullutta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ei suomalainen käsityö ole liian kallista -halpaketjujen vaatteet ovat liian halpoja ja vääristävät kuluttajan mielikuvaa.

Aika moni vanhempi sanoo, että "lapsilla on aivan liikaa vaatteita, kaapit täynnä eikä kaikkia edes käytetä". Niin, entäpä jos niiden "3 kahden hinnalla" vaatteiden sijaan ostaisikin yhden kotimaisen vaatteen, joka taatusti olisi ahkerassa käytössä ja lähtisi vielä hyvään hintaan etiäpäin? Kaappi ei pursuilisi, joka vaatteesta saisi täyden hyödyn ja vielä lopulta se maksaisi osittain itsensä takaisin. Moni ei tule tätä ajatelleeksi :)

Minä ompelen itse ja tänään kun viikkasin pyykkiä mietin monien housujen kohdalla, että ompelinkohan ne vuonna 2010 vaiko 2009. Ensin ne olivat esikoisella, nyt kuopuksella. Koko ajan ahkerassa käytössä, lukuisia pesuja läpikäyneenä ja edelleen kuin uudet! Veikkaisin, että ovat todellakin hintansa haukkuneet jo aikapäiviä sitten :)